Aloe Vera τι πρέπει να προσέξετε για να είστε σίγουροι ότι αγοράζετε το σωστό προϊόν

Ένα από τα πιο γνωστά και ευρέως διαδεδομένα διαιτητικά συμπληρώματα σήμερα είναι και το απόσταγμα του φυτού aloe vera. Οι σχεδόν θαυματουργές θεραπευτικές και αποτοξινωτικές του ιδιότητες ήταν γνωστές από την αρχαιότητα, καθώς χρησιμοποιούταν συχνά από τους θεραπευτές.

Το φυτό περιέχει όλα σχεδόν τα απαραίτητα ένζυμα και μέταλλα που χρειαζόμαστε για την κυτταρική ανανέωση (και επομένως για υγιές δέρμα) και χρησιμοποιείται ευρέως από τις βιομηχανίες καλλυντικών ως συστατικό γι’ αυτόν το σκοπό. Περιέχει επίσης 22 αμινοξέα, πολύπλοκους υδατάνθρακες, βιταμίνες Β1, Β2, Β6 και Β12 (συνιστάται επομένως ειδικά σε χορτοφάγους, που μπορεί να είναι ελλειμματικοί σε Β12), όπως επίσης και πολλά άλλα ιχνοστοιχεία και φυτοθρεπτικά.

Είναι εξαιρετικά αντιοξειδωτικό, αντιφλεγμονώδες, χωνευτικό, αντιαλλεργικό και ενισχύει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Λόγω της φήμης του και της αναγνώρισής του σήμερα, παράγονται πολλές διαφορετικές μάρκες που κυκλοφορούν στην αγορά παγκοσμίως, αλλά δεν είναι δυστυχώς όλες το ίδιο αποτελεσματικές.

Τα στοιχεία τα οποία θα πρέπει να έχει ένα καλό προϊόν aloe vera είναι πολλά και διάφορα. Πολλοί κατασκευαστές για να αυξήσουν τα κέρδη τους καταλήγουν στη γνωστή και μη-εξαιρετέα στην προκειμένη περίπτωση τακτική να «κόβουν γωνίες». Έτσι, πολλά προϊόντα κυκλοφορούν μουχλιασμένα, νοθευμένα και πολύ χαμηλής γενικά ποιότητας και αποτελεσματικότητας. Τα σημεία που θα πρέπει να προσέξει ο καταναλωτής για να είναι σίγουρος ότι αγοράζει και χρησιμοποιεί το καλύτερο δυνατό προϊόν είναι τα εξής:

 

  • Η σωστή aloe.

Υπάρχουν πάνω από 300 είδη του φυτού στον πλανήτη. Το πιο αποτελεσματικό και πλούσιο ποιοτικά είναι το είδος μπαρμπαντένσις μίλλερ.

  • Μέθοδος.

Πολλά προϊόντα γίνονται από σκόνη αποξηραμένης αλόης με την προσθήκη νερού. Αυτά δεν είναι όσο αποτελεσματικά είναι τα προϊόντα που παράγονται και προσεκτικά αποσταγμένα και βιολογικά καλλιεργημένα φυτά, τα οποία σφύζουν από ορθά μόρια.

  • Περιεκτικότητα νερού.

Πολλοί κατασκευαστές, ακόμη και αυτοί που χρησιμοποιούν το αποσταγμένο είδος, προσθέτουν νερό για να αυξήσουν την ποσότητα και κατ’ ακολουθία τα κέρδη τους.

Έτσι αραιώνουν κατά πολύ την περιεκτικότητα, και επομένως εξασθενίζουν σημαντικά την αποτελεσματικότητα του προϊόντος.

  • Πρώτες ύλες.

Οι περισσότερες αλόες γίνονται χρησιμοποιώντας μόνο το εσωτερικό του φύλλου, που είναι όμως πιο φτωχή πηγή ορθών μορίων από το εξωτερικό, το οποίο είναι 5 φορές πιο πλούσια πηγή ορθών μορίων. Ένα καλό προϊόν πρέπει να γίνεται από το απόσταγμα ολόκληρου του φύλλου. Πολλοί κατασκευαστές προσπαθώντας να δικαιολογήσουν την τακτική τους, ισχυρίζονται ότι το εξωτερικό του φύλλου είναι δηλητηριώδες και ότι μπορεί να προκαλέσει αποβολές σε εγκύους. Όχι μόνο δεν υπάρχει απόδειξη, αλλά ούτε καν ένδειξη, που να υποστηρίζει τέτοιους ισχυρισμούς. Αντίθετα, θα ήταν πολύ παράδοξο αν το φύλλο ήταν ωφέλιμο εσωτερικά και όχι εξωτερικά, γιατί η δομή του είναι βασικά μία. Αντίθετα, τα φυτοθρεπτικά που περιέχει προωθούν τον καθαρισμό του χωνευτικού συστήματος και το αποτοξινώνουν. Μια εξήγηση για τους ισχυρισμούς πολλών κατασκευαστών μπορεί να είναι ότι η μέθοδος απόσταξης ολόκληρου του φύλλου είναι σχετικά καινούργια και δεν αποτελεί ακόμη κτήμα όλων των κατασκευαστών aloe.

  • Συγκομιδή.

Αν η συγκομιδή δεν γίνει ταχύτατα, υπάρχει κίνδυνος να χαθούν πολλά από τα ορθά μόρια και το προϊόν να προσβληθεί από μούχλα και μικρόβια, επειδή είναι πολύ ευαίσθητο σε αυτά τα σημεία. Τα καλά προϊόντα συλλέγονται και το απόσταγμα του φυτού εμφιαλώνεται με μεγάλη ταχύτητα και με μεθόδους που αποφεύγουν προβλήματα μούχλας και μόλυνσης.

  • Ποιοτικός έλεγχος.

Η αγνότητα του προϊόντος πρέπει να ελέγχεται και να εγγυάται από ανεξάρτητα εργαστήρια που δίνουν πιστοποιητικά καλής ποιότητας για κάθε ποσότητα aloe που φεύγει από τη γραμμή παραγωγής. Οι σωστοί κατασκευαστές έχουν πάντα διαθέσιμα τέτοια πιστοποιητικά και μπορούν να τα παρουσιάσουν στον κάθε ενδιαφερόμενο που θα τα ζητήσει.

  • Γεύσεις.

Μόνο φυσικές γεύσεις φρούτων πρέπει να προστίθενται στο προϊόν και όχι ζάχαρη ή άλλα χημικά πρόσθετα.

  • Περιεκτικότητα σε aloe.

Το παγκόσμιο επιστημονικό συμβούλιο της aloe vera συνιστά η ελάχιστη περιεκτικότητα ενός προϊόντος σε aloe vera να είναι όχι λιγότερη από 15%, χωρίς όμως να καθορίζει αν θα πρέπει να είναι από το εσωτερικό του φύλου ή από ολόκληρο. Η περιεκτικότητα ενός προϊόντος σε aloe είναι φυσικά εξαιρετικά σημαντική, γιατί καθορίζει την αποτελεσματικότητά του περισσότερο από κάθε τι άλλο. Αν κάποιος κατασκευαστής ισχυρίζεται ότι το προϊόν του είναι 100% αλόη (που είναι αδύνατο), εννοεί συνήθως 100% της ελάχιστης συνιστώμενης περιεκτικότητας του 15% του συνολικού προϊόντος, ενώ το υπόλοιπο είναι νερό. Ορισμένα προϊόντα (δυστυχώς ελάχιστα) όχι μόνο έχουν πολύ μεγαλύτερη περιεκτικότητα από το συνιστώμενο ελάχιστο 15% αλλά πολλές φορές φτάνουν μέχρι και 45% aloe στη διάλυση (3 φορές πιο δυνατή διάλυση), ενώ χρησιμοποιούν και ολόκληρο το φύλλο, που είναι 5 φορές πιο πλούσιο σε ορθά μόρια από το εσωτερικό, όπως είπαμε ήδη. Τα συγκεκριμένα προϊόντα λοιπόν, μπορεί να είναι μέχρι και 15 φορές δυνατότερα (3 χ 5) από άλλα προϊόντα αλόης, και θα πρέπει να προτιμώνται.

  • Διατήρηση φρέσκου προϊόντος.

Δύο τρόποι υπάρχουν για να διατηρείται φρέσκο το προϊόν (όπως εξάλλου και κάθε άλλο φρέσκο φυτικό προϊόν) και για να αποφεύγεται η μούχλα, που ανακαλύφθηκε σε ορισμένες μάρκες που αναλύθηκαν τυχαία από το παγκόσμιο επιστημονικό συμβούλιο της aloe. Ο ένας είναι η παστερίωση σε υψηλές θερμοκρασίες – η οποία όμως καταστρέφει συνήθως πολλά από τα ορθά μόρια. Ο άλλος (και προτιμότερος) είναι η χρησιμοποίηση φυσικών συντηρητικών από φυτικές πηγές. Αν κάποιος κατασκευαστής ισχυρίζεται ότι δεν χρησιμοποιεί κανένα συντηρητικό και ότι δεν παστεριώνει το προϊόν του, τότε είτε αυτό είναι μουχλιασμένο ή εκείνος δεν είναι ειλικρινής!

Σε τελική ανάλυση, και επειδή όχι μόνο η aloe είναι σημαντική για την υγεία μας αλλά αποτελεί και ακριβό προϊόν, ο καταναλωτής θα πρέπει να προσέξει όλα τα παραπάνω σημεία πριν αρχίσει να προμηθεύεται aloe vera και ένας από τους πιο σίγουρους τρόπους για να είναι ήσυχος ότι δεν πληρώνει για προϊόντα αμφίβολου προέλευσης, είναι να διαλέγει προμηθευτές εμπιστοσύνης.

Πηγή

College of Naturopathic Medicine of London

Αργυρώ Γεροχρήστου Μπολοβίνου
Φυσικοπαθητικός  N.P.

Επικοινωνηστε με την Φυσικοπαθητικο Επιστροφη στο Blog