Ποιές παθήσεις θεραπεύει η Φυσικοπαθητική;

Ενδεικτικός Κατάλογος Παθήσεων Φυσικοπαθητικής

Στη συνέχεια αναφέρουμε συνοπτικά μερικές από τις παθήσεις που αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά από την ορθομοριακή ιατρική (φυσικοπαθητική).

 

Αλκοολισμός
Υποστήριξη και αποτοξίνωση του ήπατος, αναπλήρωση ορθών μορίων που εξαντλούνται στους αλκοολικούς, απαγκίστρωση από τον εθισμό.

 

Αλσχάιμερ
Πρόληψη και βελτίωση των συμπτωμάτων.

 

Αναιμία
Διάγνωση τύπου αναιμίας, πρόληψη και θεραπεία.

 

Άσθμα
Πρόληψη, ενίσχυση του ανοσοποιητικού, ανακούφιση συμπτωμάτων, θεραπεία.

Αλλεργίες
Διάγνωση, εντοπισμός αλλεργιογόνων τροφικών ή μη, έλεγχος αλλεργικών αντιδράσεων, θεραπεία, πρόληψη.

 

Βρογχικά
Πρόληψη, ανακούφιση συμπτωμάτων, ενίσχυση του ανοσοποιητικού, θεραπεία.

 

Καταρράκτες
Πρόληψη, βελτίωση και ανακούφιση συμπτωμάτων, θεραπεία σε μη-προχωρημένες καταστάσεις.

 

Κυτταρίτιδα
Πρόληψη, βελτίωση συμπτωμάτων, θεραπεία σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει δυνατή γενετική προδιάθεση.

Μητρική δυσπλασία
Διάγνωση, εντοπισμός αλλεργιογόνων τροφικών ή μη, έλεγχος αλλεργικών αντιδράσεων, θεραπεία, πρόληψη.

 

Βρογχικά
Πρόληψη (ειδικά σε πιθανή καρκινογένεση), διατροφολογική υποστήριξη, θεραπεία.

 

Σύνδρομο χρόνιας κούρασης
Διάγνωση αιτιών, πρόληψη, θεραπεία, αύξηση της ενέργειας.

 

Εντεροπάθεια
Πρόληψη, διατροφολογική υποστήριξη, θεραπεία.

Γρίπη και κοινό κρυολόγημα
Ενίσχυση του ανοσοποιητικού προληπτικά, ταχεία ανάρρωση, ανακούφιση συμπτωμάτων, αύξηση της ενέργειας, σημαντική μείωση (και σε πολλές περιπτώσεις τέλεια εξάλειψη) των κρουσμάτων που συνήθως εμφανίζονται τακτικά κάθε χρόνο.

 

Γλαύκωμα
Διάγνωση διατροφολογικών αιτιών, πρόληψη, θεραπεία.

 

Δερματικές παθήσεις, έκζεμα, ψωρίαση, σκληρό δέρμα
Διάγνωση, πρόληψη, αποτοξίνωση, ενυδάτωση του δέρματος, διατροφολογική υποστήριξη, ανακούφιση συμπτωμάτων, θεραπεία, αύξηση της δερματικής υγείας και ομορφιάς με την αναπλήρωση των ορθών μορίων που απαιτούνται για τη δημιουργία του κολλαγόνου και των κυττάρων.

 

Δυσκοιλιότητα
Πρόληψη, ανακούφιση συμπτωμάτων, θεραπεία, εξάλειψη των αιτιών και εξαφάνιση των κρουσμάτων.

Έλκος και εντερική απορροφητικότητα
Διάγνωση, πρόληψη και θεραπεία.

 

Σπαστική κολίτιδα
Πρόληψη, διατροφολογική υποστήριξη, αποτοξίνωση, ανακούφιση συμπτωμάτων, θεραπεία, ίαση και ανανέωση της εντερικής μεμβράνης.

 

Κυστίτιδα
Κοινό γυναικείο πρόβλημα που αντιμετωπίζεται προληπτικά αλλά και θεραπευτικά με διατροφολογική υποστήριξη και ορμονική ισορρόπηση.

 

Καρδιοκυκλοφορικά
Πρόληψη, ενίσχυση καρδιακών μυών, καθαρισμός αρτηριών και ενίσχυση τοιχωμάτων, ισορροπία τριγλυκεριδίων και προστασία της χοληστερίνης από οξειδώσεις, για αποφυγή αθηρωμάτων.

Μολύνσεις και τροφικές δηλητηριάσεις
Ενίσχυση ανοσοποιητικού, πρόληψη, ταχεία ανάρρωση, ανακούφιση συμπτωμάτων.

 

Μελαγχολία, κατάθλιψη, νευροφυτικές διαταραχές
Όλες αυτές οι καταστάσεις διαγνώνται και θεραπεύονται αποτελεσματικά από την ορθομοριακή ιατρική, η οποία δρα επίσης προληπτικά και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική σε περιπτώσεις που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με άλλες θεραπευτικές μεθόδους.

 

Σχιζοφρένεια, ψυχικές παθήσεις
Πρόληψη και θεραπεία με την έγκαιρη αναγνώριση των τροφικών «προσβολών», δηλαδή των αντιτροφών και των βιοχημικών αιτίων των ψυχικών παθήσεων. Αναπλήρωση διατροφικών ελλείψεων, κοινού χαρακτηριστικού των περισσότερων ψυχοπαθών.

 

Καρδιοκυκλοφορικά
Πρόληψη, ενίσχυση καρδιακών μυών, καθαρισμός αρτηριών και ενίσχυση τοιχωμάτων, ισορροπία τριγλυκεριδίων και προστασία της χοληστερίνης από οξειδώσεις, για αποφυγή αθηρωμάτων.

Κύστες και ευαισθησία των μαστών
Εξάλειψη αιτιών, ανακούφιση συμπτωμάτων, πρόληψη ειδικά στην περίπτωση καρκινογένεσης, θεραπεία.

 

Προβλήματα περιόδου, εμμηνόπαυση
Πρόληψη προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με τις ορμονικές διαταραχές, διατροφολογική υποστήριξη, ανακούφιση συμπτωμάτων, ισορρόπηση ορμονικών εκκρίσεων.

 

Οστεοπόρωση
Αναστολή οστεοπορικής διαδικασίας, ενίσχυση των οστών.

 

Οστεοαρθρίτιδα, ρευματική αρθρίτιδα, πόνοι κλειδώσεων
Αυξημένο ουρικό οξύ. Διάγνωση, ανακούφιση συμπτωμάτων, διόρθωση των προβλημάτων με διατροφολογική υποστήριξη.

Ηπατίτιδα
Υποστήριξη του ήπατος, αποτοξίνωση, πρόληψη, θεραπεία.

 

Θυρεοειδής
Διάγνωση όσον αφορά τα πραγματικά αίτια των συμπτωμάτων, ειδικά σε σχέση με τα επινεφρίδια και το στρες, διατροφολογική υποστήριξη, πρόληψη.

 

Προστάτης
Πρόληψη και θεραπεία προστατικής υπερπλασίας, επενεργώντας διατροφικά στο μεταβολισμό των υποπαραγώγων και των μεταβολιτών της τεστοστερόνης.

 

Τριχόπτωση
Αναστολή τριχόπτωσης, ενίσχυση ριζών, αύξηση τριχογένεσης.

Χοληδόχος κύστη
Πρόληψη, καθαρισμός αλάτων.

 

Νεφρολιθίαση
Ισορρόπηση οξέων/βάσεων, καθαρισμός νεφρών, πρόληψη και θεραπεία.

 

Όραση
Ενίσχυση των οπτικών νεύρων και μυών του οφθαλμού, βελτίωση της νυχτερινής όρασης.

 

Σωματική υγεία, ουλίτιδα, δόντια
Πρόληψη και θεραπεία άφθας και στοματικών μολύνσεων, ενίσχυση δοντιών και ούλων.

 

Στοματική δυσοσμία (αλίτωση)
Αποτοξίνωση, αναπλήρωση εντερικής χλωρίδας, πρόληψη, θεραπεία.

Διαβήτης

Διατροφικά αναγνωρίζονται 5 διαφορετικοί τύποι διαβήτη. Ο τύπος 1, όπου το άτομο εξαρτάται από τη χορήγηση ινσουλίνης και εμφανίζεται συνήθως σε νεαρή ηλικία. Ο τύπος 2, όπου το άτομο παράγει ινσουλίνη η οποία όμως δεν λειτουργεί σωστά κυτταρικά και εμφανίζεται συνήθως σε προχωρημένη ηλικία (ο τύπος 2 υποδιαιρείται σε παχύσαρκους και μη).

 

Ο τύπος 3 ονομάζεται «δευτερεύων διαβήτης» και εκεί συνήθως υπάρχουν παγκρεατικές και ορμονικές δυσλειτουργίες φαρμακογενικών, ναρκωτικών ή άλλων εθιστικών ουσιών που εμφανίζουν διαβητικά συμπτώματα, χρόνιος υποσιτισμός και γενετικά σύνδρομα. Ο τύπος 4 ονομάζεται «δυσλειτουργική ανοχή γλυκόζης», όπου τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος κυμαίνονται μεταξύ των ομαλών και μη ορίων στο αίμα και είναι συνήθως το προδιαβητικό στάδιο λόγω διατροφικών ελλείψεων και ινσουλινικής δυσλειτουργίας.

 

Ο τύπος 5 αφορά τα διαβητικά συμπτώματα που εμφανίζουν οι γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη, λόγω της έλλειψης ενζύμων που εξαρτώνται από το μαγνήσιο και τη Β6 και μετατρέπουν το αμινοξύ τρυπτοφάνη στον νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη. Η έλλειψή τους στέλνει την τρυπτοφάνη σε διαφορετικό βιοχημικό μονοπάτι, όπου μετατρέπεται σε ξανθουρενικό οξύ.

 

Αυτό ενώνεται χημικά με την ινσουλίνη, την οποία αποβάλλει από το σώμα, δημιουργώντας διαβητικά συμπτώματα. Η χορήγηση μαγνησίου και Β6 συνήθως διορθώνει γρήγορα αυτό το πρόβλημα. Εκτός από τον τύπο 1, όπου ακόμη και εκεί η ορθομοριακή ιατρική βοηθάει σημαντικά στη μείωση της εξάρτησης του ατόμου από τις ενέσεις ινσουλίνης με συγκεκριμένη διατροφολογική υποστήριξη, όλοι οι άλλοι διαβητικοί τύποι αντιμετωπίζονται και προληπτικά αλλά και θεραπευτικά, σε πολλές περιπτώσεις με ικανοποιητικά αποτελέσματα.

 

Καρκίνος

Πρόληψη και θεραπεία της καρκινογένεσης ενισχύοντας το ανοσοποιητικό και καταστρέφοντας τα καρκινικά κύτταρα, παρεμπόδιση προώθησης καρκινώματος και καρκινικής αγγειογένεσης και μετάστασης, αύξηση της κυτταρικής ανανέωσης που παρεμποδίζεται από τις παρενέργειες της ραδιοακτινοβολίας και της χημειοθεραπείας της συμβατικής ιατρικής θεραπευτικής προσέγγισης του καρκίνου. Σε αυτές τις περιπτώσεις επίσης, συμβουλεύεται η διατροφολογική υποστήριξη και κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά το τέλος της συμβατικής θεραπείας, για θετικότερα και μόνιμα θεραπευτικά αποτελέσματα, με την αναπλήρωση των ορθών μορίων στο σώμα και την ταυτόχρονη στέρηση των καρκινικών κυττάρων από τις τροφικές ουσίες που χρειάζονται για την ανάπτυξή τους.

 

Παχυσαρκία

Αποκατάσταση της κυτταρικής λειτουργίας και του μεταβολισμού, μειώνοντας διατροφικά τη λιπογένεση και αυξάνοντας την ενέργεια. Βαθμιαίο και μόνιμο αδυνάτισμα χωρίς τη στέρηση των απαραίτητων τροφικών ουσιών, ισορροπώντας τους μηχανισμούς της όρεξης και αυξάνοντας ταυτόχρονα τη γενική υγεία του οργανισμού, σε συνδυασμό με αποτοξίνωση και ισορρόπηση του σακχάρου του αίματος.

 

Ημικρανίες και πονοκέφαλοι

Πρόληψη, ταχεία ανακούφιση συμπτωμάτων, διόρθωση αιτιών χωρίς τη χρήση φαρμάκων και αποφεύγοντας τις παρενέργειές τους.
Σε γενικές γραμμές, δεν υπάρχει πάθηση που να μην αντιμετωπίζεται είτε ολοκληρωτικά από τη φυσικοπαθητική ή να μην απαιτεί τη συμπαράστασή της όταν εφαρμόζεται κάποια άλλη θεραπευτική μέθοδος για καλύτερα και πιο μόνιμα αποτελέσματα.