Φυσικοπαθητική και εγκυμοσύνη


Οι διατροφικές ανάγκες της γυναίκας, όχι μόνο κατά την εγκυμοσύνη, αλλά και από τη στιγμή που θα αποφασίσει να μείνει έγκυος αυξάνονται σημαντικά και ειδικά σε ορισμένα στοιχεία.

 

Φολικό οξύ. Απαιτείται για την ανάπτυξη του συνδέσμου του κεντρικού νευρικού συστήματος του εμβρύου τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης και επομένως συνιστώνται τουλάχιστον 400 mg από τη στιγμή που η γυναίκα θα αποφασίσει να συλλάβει, γιατί όταν αντιληφθεί ότι είναι έγκυος ένα μεγάλο μέρος του εγκεφαλικού νευρικού συστήματος έχει ήδη σχηματιστεί και είναι πλέον αργά.
Ένας μεγάλος αριθμός στοιχείων απαιτούνται επίσης κατά την εγκυμοσύνη (εκτός απο το φολικό οξύ), που είναι τα ακόλουθα: βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β12, βιοτίνη, C και Ε, τα μέταλλα και ιχνοστοιχεία ψευδάργυρος, σίδηρος, κάλιο, σελήνιο, χρώμιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, και τα ζωτικά λιπαρά Ω3. Η διατροφολογία συνιστά να χορηγούνται όλα αυτά ως διαιτητικά συμπληρώματα, ακόμη κι αν η έγκυος γυναίκα πιστεύει ότι τρέφεται σωστά.
Ο κύριος λόγος είναι ότι η ποιότητα της σύγχρονης τροφής (που συνήθως περιέχει πολύ λίγα από τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται η μέλλουσα μητέρα ενώ είναι αντίθετα υπερφορτωμένη με πολλά χημικά), μαζί με την περιβαλλοντική ρύπανση αυξάνουν την τοξίνωση του σώματος και απαιτούν επιπλέον στοιχεία για αποτοξίνωση και προστασία του εμβρύου και της μητέρας. Όταν αυτές οι ανάγκες προστεθούν σε αυτές που χρειάζεται η έγκυος γυναίκα επιπλέον, το συμπέρασμα (που έχει εξακριβωθεί κλινικά και στατιστικά στο δυτικό κόσμο ειδικά) είναι ότι πολλές μητέρες έχουν σημαντικές διατροφικές ελλείψεις. Το αποτέλεσμα είναι αύξηση των επιπλοκών στη γέννα, αποβολές και περιπτώσεις όπου τα βρέφη γεννιούνται με προβλήματα.


Η βιταμίνη Α που επίσης απαιτείται δεν θα πρέπει να χορηγείται ως ρετινόλη σε δοσολογίες πάνω από 10.000 i.u (διεθνείς μονάδες).

 

Η Β6 είναι απαραίτητη σε πολλά ενζυμικά συστήματα και στο μεταβολισμό αμινοξέων και λιπαρών και είναι συνήθως ελλιπής στις εγκύους.

 

Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου και βρίσκεται σε πάνω από 100 ενζυμικά συστήματα στο σώμα. Είναι συνήθως το πιο συχνά ελλιπές ιχνοστοιχείο στον άνθρωπο.
Η C έχει πολλαπλούς ρόλους στο σώμα και είναι απαραίτητη για το κολλαγόνο και για την αντιμετώπιση των ραγάδων της γέννας καθώς και για τη χορήγηση οξυγόνου στα κύτταρα και την ομαλή θρέψη του εμβρύου.

 

Η Ε επίσης χορηγεί οξυγόνο στα κύτταρα και τα προστατεύει από οξειδώσεις που μπορεί να βλάψουν το γενετικό υλικό των γονιδίων και το έμβρυο.

 

Η βιοτίνη βοηθάει στο μεταβολισμό των λιπαρών, στο αίμα και στη χρησιμοποίηση της Β12 και του φολικού οξέος.