Το ανθρώπινο σώμα ως ανοιχτό σύστημα δεν θα έπρεπε να φθείρεται (όπως τα μηχανήματα) και να γερνάει. Τουλάχιστον όχι τόσο γρήγορα και όχι κάτω από τις συνθήκες που παρατηρούνται σήμερα, δηλαδή με τη συνοδεία πολλαπλών και οδυνηρών εκφυλιστικών παθήσεων, που είναι συνήθως τα σημάδια του γήρατος.
Το παγκόσμιου κύρους αμερικάνικο επιστημονικό περιοδικό National Geographic έχει κατά καιρούς δημοσιεύσει φωτογραφίες πληθυσμών από διάφορα μέρη του κόσμου, στους οποίους είναι σύνηθες φαινόμενο οι άντρες να τεκνοποιούν στα εκατό τους χρόνια και άντρες και γυναίκες να έχουν μέσο όρο ζωής 140 χρόνια, απολαμβάνοντας τη ζωή μέχρι το τέλος χωρίς να έχουν δει το εσωτερικό του νοσοκομείου.
Στην Κίνα υπάρχουν επίσημα έγγραφα τα οποία αναφέρουν ένα άτομο που έλαβε συγχαρητήρια από τον αυτοκράτορα το 1670, όταν γιόρτασε τα 200 του χρόνια – και το οποίο πέθανε τελικά σε ηλικία 256 ετών. Τι συμβαίνει λοιπόν και έχουμε μειώσει τόσο σημαντικά το όριο της ζωής μας;
Δεν γερνάει ο άνθρωπος τόσο επειδή «περνάνε τα χρόνια», αλλά επειδή αυτά τα χρόνια ο άνθρωπος επιμένει να ακολουθεί ορισμένες συνήθειες. Έτσι, θεωρείται ότι υπάρχουν δύο ηλικίες: η χρονολογική (που δείχνει πόσον καιρό υπάρχουμε στον πλανήτη) και η βιολογική (που δείχνει πόσο λειτουργικοί και υγιείς είμαστε). Αυτές οι δύο ηλικίες (αντίθετα με τις κοινές πεποιθήσεις) δεν συμβαδίζουν πάντα. Μπορεί ένα άτομο 40 ετών να είναι βιολογικά 65άρης γέρος και ένα 65 ετών να είναι βιολογικά 40άρης νέος.
Τα σημάδια του βιολογικού γήρατος (ρυτίδες, πλαδαρό δέρμα, φθορές οργάνων) είναι στην ουσία παραμορφώσεις της μορφής και του σχήματος του σώματος, οι οποίες ξεκινούν ως παραμορφώσεις των κυττάρων και του κολλαγόνου και των μορίων που τα αποτελούν. Οι πρωτεϊνες αλλάζουν σχήμα όταν υπόκεινται σε κρυσταλλοποίηση της δομής τους από τις γλυκοενώσεις ή κάτω από την επίδραση του οξειδωτικού στρες, αλλά και ως γενετική έκφραση της παραγωγής τους, η οποία επηρεάζεται από τους περιβαλλοντικούς και διατροφικούς παράγοντες.
Η φυσικοπαθητική με χρήση ορθών μορίων και βελτίωση της διατροφής και του του τροπου ζωης εμποδίζει την διαδικασία της παθογένεσης και καθυστερεί την γήρανση- εκφύλιση των κυττάρων του οργανισμού.